Het Havenkwartier

by - maart 27, 2005

Hier vind u een stuk tekst over de wijk waar ons huis staat, een wandeling rond 1950;

Als we de Havendijk op lopen zien we rechts op de hoek café Lachniet dat zojuist is overgeno-men door Antoon van Wijngaarden en nu café De Ceintuur heet. Links op de hoek is de fruit en meelhandel van Van Asch. Verder zien we daar een aantal kleine winkeltjes zoals o.a. de melk-handel van Sjoer, de kruidenierswinkels van Koes en Van Heusden, de behangwinkel van Knip-penburg, de bakkerij van Van Malsen en de slagerij van Frans van Straten. Met daar tegenover de kruidenierswinkel van Kosie Wiggenlinkhuizen. Naast de winkel Van Koes zien we de woning van de bekende Culemborger Otto de Beus. In de Visafslag is de eerste friettent van Culemborg gevestigd. De uit Helmond afkomstige Sjef Bombeeck is de man die ons Culemborgers voor het eerst kennis laat maken met patates-frites. Tegenover de Visafslag zien we het café van Jan de Man.
Het havenkwartier bestaat uit meerdere straten. Zo zijn aan de linkerkant, achter de Visafslag, de straten Achter de Vismarkt, Visstraat, Molensteeg en Noord- Oosterwal gelegen. Aan de rechter kant van de Havendijk ligt de Noorderwal en een straat verder heb je de Lange Havendijk. Aan het eind van deze Lange Havendijk ligt het Hoge Dorp en de Gassteeg. Een buurtje met kleine dijkwoningen, gebouwd op de grond waar vroeger de eerste Culemborgse gasfabriek heeft ge-staan. In een van deze huisjes is ooit de heer Oberman in de kelder meubelfabriek De Gelderland gestart.
Op de hoek van de Noorderwal en Gassteeg staat de kruidenierswinkel van Van den Ham en verderop in de Gassteeg is de melkwinkel van Dorus Copier, die samen met zijn broer Bep een melkhandel heeft. Als we de Lange Havendijk oplopen zien we rechts de sigarenfabriek van de Gebroeders van der Winkel. Deze fabriek is gevestigd in de voormalige Kapel van het Oude Mannen- en Vrouwenhuis, hier recht tegenover. De poort van het Oude Mannen- en Vrouwen-huis staat open en wij kunnen vrij naar binnen lopen. Het is een straatje met aan beide zijden kleine huisjes. Er wonen nog een paar mensen zoals o.a. Leentje van Haaften en Coen de Jong. Het geheel ziet er nogal vervallen uit en als we een paar jaar later dit Oude Mannen- en Vrou-wenhuis nog eens bezoeken woont er in feite nog maar een man, Cornelis de Kruijf. Er is sprake van dat het hofje gerestaureerd gaat worden. (Wij reizigers door de tijd en afkomstig uit de 21 e eeuw weten dat het Hofje nooit is gerestaureerd, maar tot de grond toe is afgebroken om plaats te maken voor de huidige moderne bebouwing. Een historische vergissing van het toenmalige gemeentebestuur.)
Even verder zit kruidenier Jan de Graaf en de rietmatter Van Gasteren. Aan de linkerkant zien we de eierschuur van Van Drent, met daarnaast de mulderij van Koes en het gebouw van de gym-nastiekvereniging Kunst en Kracht. Hier schuin tegenover vinden we schoenmaker Leo van Vliet, de schilder Henk Verwey en kruidenier Kuik.

We steken nu de Havendijk over en lopen de Visstraat in. Hier zien we de fietsenwinkel van Co-bus van Zanten. Naast fietsen verkoopt hij ook alle benodigdheden voor de vissers zoals hengels, netten en maden. In hetzelfde straatje zitten ook Anna Wolfenbuttel ('n tutje ijs van 1 cent), aan-nemer Balvers en kapper Dirk van Gasteren. Deze laatste heeft, zoals wel meer gebruikelijk in die tijd zijn kapperszaak in de voorkamer. Maar van Gasteren staat vooral bekend als de kapper die de mensen thuis komt scheren en knippen. Verder lopend komen we Achter de Vismarkt bij de meubelfabriek Van Gaasbeek en Van Tiel. Hier tegenover is de aardappelhandel van Jan Hollen-ga gevestigd.

You May Also Like

3 Comments

  1. dit vind ik een hele leuke pagina ik zend hem ook door naar tante engel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk mag u gebruik maken van deze tekst. Met onze site willen wij zoveel mogelijk mensen informeren over het verleden van Culemborg, dat u de informatie van onze site gebruikt kunnen wij alleen maar toejuichen. Verder waarderen wij het dat u op uw weblog een link maakt naar de site van Culemborgzoalshetwas.
    Wat betreft Noorderwal 11 en 12 weten wij dat op nummer 11 de schipper Berend Bok met zijn gezin heeft gewoond. Berend Bok was in het verleden schipper op een van de schepen van de firma Hoytema (o.a. jeneverstokerij en glasfabriek). Hij had drie zonen: Karel, Hoyte en Koert. Toen Karel trouwde is deze op Noorderwal 12 gaan wonen. Of zij een biljart in een schuur hadden staan is ons niet bekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey miranda wat een leuk stukje over het havenkwartier ik ben zelf geboren in de gassteeg nr.2 en later ben ik verhuis na steenovenlaan en dat winkeltje van deham en zeker gebroeders copier staat me ook nog bij ook het mannen en vrouwenhuis en de meubelfabriek weet ik ook nog wel echt een leuk stukje van je ook om dat ik tot me 10de daar heb gewoond even weg droom na vroeger super leuk .Adrie

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: